Koningsdagconcert in Maastricht

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima bieden maandagavond 6 april in het Conservatorium van Maastricht het jaarlijkse Koningsdagconcert aan. Het concert wordt bijgewoond door genodigd publiek dat betrokken is bij de organisatie van Koningsdag in Maastricht.

Update: in verband met maatregelen van het kabinet om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is deze bijeenkomst geannuleerd.

Tijdens deze editie van het Koningsdagconcert staat de kamermuziek van Ludwig van Beethoven centraal. Dit jaar is het 250 jaar geleden dat de componist werd geboren. Naast scholieren uit Maastricht en oud-studenten van het conservatorium van Maastricht treden ook het Dudok Kwartet, de pianisten Olga Pastjenko en Enrico Pace, violiste Liza Ferschtman en een blaasoctet onder leiding van Eric Hoeprich (klarinet) en Teunis van der Zwart (hoorn) op. Celliste Ella van Poucke en pianist Nicolas van Poucke treden op met hun broer, de danser Timothy. Het concert wordt gepresenteerd door musicoloog Floris Kortie.

Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw plaats in de maand voorafgaand aan Koningsdag. Het initiatief werd in 1985 genomen door Koningin Beatrix en Prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert plaats op Paleis Noordeinde. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de gemeente waar de Koninklijke Familie Koningsdag meeviert. Ieder jaar staat een andere combinatie van ensembles en artiesten centraal. 

Het Koningsdagconcert wordt uitgezonden op 27 april om 20.30 op NPO2.

RVD, nr. 42