Koning bezoekt Borger voor impact coronacrisis op cultuur- en vrijetijdssector in provincie Drenthe

Zijne Majesteit de Koning heeft woensdag 24 juni in Borger, gemeente Borger-Odoorn, een werkbezoek gebracht aan het Hunebedcentrum en Cultuurpodium Vanslag. Hij liet zich informeren over de effecten van de coronacrisis (COVID-19) op de cultuur- en vrijetijdssector in de provincie Drenthe.

De Koning startte in het Hunebedcentrum waar hij deelnam aan een rondetafelgesprek met de commissaris van de Koning, de gedeputeerde van onder andere de vrijetijdseconomie, de burgemeester van Borger-Odoorn en vertegenwoordigers uit de recreatie- en vrijetijdssector in Drenthe. Er werd gesproken over de effecten van de pandemie op onder meer hotels, campings en vakantieparken, dagattracties als Wildlands Adventure Zoo en evenementen als de TT in Assen. Ook werd vooruitgekeken naar de zomerperiode. Door de versoepeling van de maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, zijn de sectoren weer in beperkte mate toegankelijk. De gesprekspartners vertelden wat zij doen om bezoekers verantwoord en veilig te kunnen ontvangen. Dit is van invloed op onder meer hun bedrijfsvoering, logistiek en personeelsmanagement. Tot slot kreeg de Koning een korte rondleiding door het Hunebedcentrum en de omliggende tuin.

Het tweede rondetafelgesprek vond plaats bij Cultuurpodium Vanslag, gehuisvest in de voormalige dorpskerk van Borger. Het cultuurpodium heeft een regionale functie en wordt gerund door vrijwilligers. De Koning sprak met de gedeputeerde van onder meer cultuur en vertegenwoordigers uit de kunst- en cultuursector over de gevolgen van de coronacrisis voor musea, podia, theatergezelschappen, en het cultuuronderwijs in Drenthe. Zo kan het Shakespeare Theater Diever geen openluchtvoorstelling geven. Ook het jaarlijkse FestiValderAa gaat niet door. Het Drents museum moest de opening van de tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo uitstellen tot het najaar van 2021. Voorafgaand aan het gesprek was er een kort optreden van de Drentse singer-songwriter Hannah Mae.

In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.

RVD, nr. 110