Prinses Margriet bezoekt Rode Kruis

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft donderdagmiddag 25 juni een werkbezoek gebracht aan het Rode Kruis in Utrecht. Het bezoek stond in het teken van de werkzaamheden van het Rode Kruis in de bestrijding  van de coronapandemie. Prinses Margriet is erevoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

Het werkbezoek begon met een gesprek over alle activiteiten van het Rode Kruis in Nederland en hoe de hulporganisatie reageert op vragen en behoeften uit de samenleving. Daarna kreeg Prinses Margriet informatie over de coronatestlocatie die het Rode Kruis Utrecht in samenwerking met de GGD heeft opgezet voor mensen die met de fiets of lopend komen. Ook kreeg zij een toelichting op de voedselpakkettenactie van het Rode Kruis in de regio. Sinds mei levert het Rode Kruis via verschillende lokale organisaties voedselpakketten aan mensen die door de coronacrisis hulpbehoevend zijn geworden.

Afsluitend sprak Prinses Margriet met zes vrijwilligers van het Rode Kruis over hun inzet tijdens de coronapandemie in de regio Utrecht. Zo belt het belteam ‘Let op Elkaar’ van Rode Kruis Utrecht hulpvragers uit de regio terug die contact hebben gezocht met de landelijke Hulplijn. Ook worden vrijwilligers via het netwerk Ready2Help ingezet bij de dagelijkse verzorging in verpleeghuizen, zoals het ontbijt, het aantrekken van steunkousen en het voeren van gesprekjes met de bewoners. Daarnaast bestaat de hulpverlening van Rode Kruis Utrecht uit zogenoemd ontslagvervoer, het vervoer van (ex)coronapatiënten van en naar het ziekenhuis.

Het Rode Kruis helpt mensen tijdens noodsituaties. Vanaf het begin van de uitbraak geeft het Rode Kruis voorlichting over het coronavirus en biedt het ondersteuning aan GGD’s en ziekenhuizen. De organisatie heeft een hulplijn geopend voor kwetsbare ouderen en tienduizenden vrijwilligers zetten zich in om anderen te helpen. Koningin Máxima bezocht op 31 maart vrijwilligers van het Rode Kruis in Loenen (zie RVD-persbericht nr. 61). Het werkbezoek van Prinses Margriet vond plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.

RVD, nr. 112