Koning Willem-Alexander opent de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’

Zijne Majesteit de Koning opent dinsdagmiddag 29 september de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’ tijdens het Gala van de Biodiversiteit ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van Naturalis Biodiversity Center in Leiden.

Op 9 augustus 1820 richtte koning Willem I ‘s Rijksmuseum van Natuurlijke Historie op. Wat begonnen is met een persoonlijke collectie van de koning is in twee eeuwen uitgegroeid tot één van de meest omvangrijke en toonaangevende natuurhistorische collecties ter wereld. In Naturalis wordt een bijzonder deel van deze schatten uit de natuur in diverse zalen tentoongesteld. Naast museum is het centrum ook een onderzoeksinstituut waar wetenschappers de biologische en geologische diversiteit van verleden, heden en toekomst in kaart brengen.

Vanaf 29 september viert het instituut het jubileum 200 dagen lang met de tentoonstelling ‘Van onschatbare waarde - 200 jaar Naturalis’. Hierin worden 25 topstukken uit de normaal ontoegankelijke collectietoren gepresenteerd die samen een licht werpen op de geschiedenis van Naturalis. Het gaat dan om objecten als de uitgestorven Kaapse leeuw, de Darwinvinken en het En Tibi herbarium. Speciaal voor de tweehonderdste verjaardag worden zij voor even aan het publiek getoond.

Naast deze 25 objecten zijn ook portretten van bijzondere Nederlanders met hun favoriete keuze uit de collectie van Naturalis onderdeel van de tentoonstelling.

De start van de jubileumviering wordt gevormd door het Gala van de Biodiversiteit dat in samenwerking met New Scientist wordt georganiseerd. Tijdens dit gala vertellen diverse sprekers  over hoe zij de schoonheid en kwetsbaarheid van de natuur ervaren en onthullen zij de laatste stand van zaken binnen hun wetenschappelijk onderzoeksgebied.  Vanwege geldende coronamaatregelen is het programma door een beperkt aantal deelnemers live te volgen. Andere belangstellenden kunnen het gala en de opening volgen via een live-stream op de website van Naturalis.

RVD, nr. 147