Koning brengt werkbezoek aan teststraat corona en GGD Hollands Midden

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagochtend 10 september een werkbezoek gebracht aan de teststraat corona van de GGD Hollands Midden in Leiderdorp. Aansluitend bezocht hij bij het kantoor van de GGD in Leiden de afdeling infectieziektebestrijding. Hier vindt ook het bron- en contactonderzoek naar het coronavirus plaats.

Bij de teststraat kreeg de Koning door de kwartiermaker corona van de GGD uitleg over de werkwijze. Hij sprak met medewerkers die de testen uitvoeren en zag ter plekke hoe een coronatest werd afgenomen.

Aansluitend bezocht de Koning de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Hollands Midden. Daar sprak hij met twee bron- en contactonderzoekers over de dilemma’s waarmee zij geconfronteerd worden als zij mensen moeten benaderen die positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om het individuele belang en de impact op iemands dagelijks leven versus het bewaken en beschermen van de volksgezondheid. In het geval van een positieve uitslag brengen de onderzoekers, samen met de betrokken persoon, de contacten in kaart en wordt geadviseerd over het opvolgen van maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals isolatie of quarantaine. Ook wordt informatie gegeven over het mogelijke ziekteverloop en eventuele vervolgstappen die mensen moeten nemen. 

Ter afsluiting van het bezoek had de Koning een gesprek met enkele GGD-artsen over het proces van testen, traceren, informeren en rapporteren, de capaciteitsinzet en de criteria voor het op- en afschalen. 

Nederland heeft 25 GGD’s. Zij richten zich op de publieke gezondheid en voeren overheidstaken uit om de gezondheid van iedereen te bewaken, beschermen en bevorderen. Onderdeel daarvan is de bestrijding van infectieziekten, zoals het coronavirus.

In gesprekken en door werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de coronapandemie en de inzet van maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. De werkbezoeken vinden plaats met inachtneming van de geldende richtlijnen.

RVD, nr. 155