Koning in Münster voor Duits-Nederlandse samenwerking

Zijne Majesteit de Koning bezoekt dinsdagochtend 29 september samen met bondspresident Frank-Walter Steinmeier het Duits-Nederlandse legerkorps (1GNC) in Münster, Duitsland. Het legerkorps bestaat dit jaar 25 jaar. Tevens brengen de Koning en de bondspresident een bezoek aan het universitair medisch centrum van Münster waar dit voorjaar Nederlandse COVID 19-patiënten werden opgenomen op de IC-afdeling. Beide bezoeken staan in het teken van Duits-Nederlandse samenwerking.

1 German-Netherlands Corps is een NAVO-hoofdkwartier voor landoperaties. Duitsland en Nederland bemannen de eenheid samen en sturen deze samen aan. Het legerkorps is binnen 48 uur inzetbaar, ook buiten het NAVO-grondgebied. 1GNC bestaat uit ruim duizend militairen en burgers. De meeste functies zijn gelijk verdeeld tussen Duitsland en Nederland. Ongeveer 70 functies zijn gereserveerd voor militairen van andere NAVO- en EU-lidstaten. Naast de legerplaats in Münster zijn er nog nevenlocaties in Eibergen en Garderen.

De Koning en de bondspresident krijgen een briefing over het ontstaan en de opzet van het Duits-Nederlandse legerkorps. Stafleden informeren over de verschillende ontwikkelingen binnen 1GNC in de afgelopen 25 jaar en vertellen over de operaties die vanuit dit hoofdkwartier zijn aangestuurd. Daarnaast komt de algemene Duits-Nederlandse samenwerking op het gebied van defensie ter sprake. Vertegenwoordigers van de verschillende betrokken landen lichten vervolgens in een gesprek met beide staatshoofden toe hoe de internationale samenwerking in zijn werk gaat. Bij tentoongesteld materieel spreken Koning Willem-Alexander en bondspresident Steinmeier afsluitend met militairen over de eenheden waarbij zij werkzaam zijn.

Voorafgaand aan 1GNC brengen de Koning en de bondspresident een bezoek aan het universitair medisch centrum van Münster (UKM). In april van dit jaar waren Nederlandse COVID 19-patiënten opgenomen op de IC-afdeling van het UKM. Het UKM coördineerde daarnaast tussen april en juni de verdeling van Nederlandse en andere buitenlandse patiënten over de IC-afdelingen van verschillende ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Koning Willem-Alexander en bondspresident Steinmeier worden geïnformeerd over de Duits-Nederlandse medische samenwerking tijdens de coronapandemie en gaan in gesprek met enkele zorgverleners die betrokken waren bij de behandeling van Nederlandse coronapatiënten.

Tijdens het bezoek aan Münster worden de huidige algemeen geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.

RVD, nr. 161