Koning aanwezig bij viering 80-jarig bestaan van Prins Bernhard Cultuurfonds

Zijne Majesteit de Koning is donderdagmiddag 8 oktober aanwezig bij de viering van het 80-jarig bestaan van het Prins Bernhard Cultuurfonds in de Lichtfabriek in Haarlem.

Het Prins Bernhard Fonds werd tachtig jaar geleden opgericht als privaatfonds om oorlogsmaterieel aan te schaffen in de strijd tegen de Duitse bezetter. Na de oorlog groeide het fonds uit tot het Prins Bernhard Cultuurfonds dat cultuur en natuur in Nederland ondersteunt. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen maakt het fonds jaarlijks meer dan 3.500 projecten mede mogelijk door het hele land.

Het jubileum wordt gevierd met een inhoudelijk en cultureel programma met daarin aandacht voor de veerkracht van cultuurmakers, de hoogtepunten van het Cultuurfonds in de afgelopen tachtig jaar en de rol van het fonds nu en in de toekomst. Tijdens de bijeenkomst zal Koning Willem-Alexander een speciaal voor het jubileum gemaakt textielwerk van Bas Kosters onthullen. Ook zijn er optredens van The Ruggeds en Elten Kiene, beiden winnaars van één van de Cultuurfondsprijzen in 2020. Het programma is live te volgen via https://www.cultuurfonds.nl/livestream.

Dit jaar zet het Cultuurfonds zich volop in voor de cultuursector, die hard geraakt is door de coronacrisis. Samen met de BankGiro Loterij en vele andere private fondsen werd het Kickstart Cultuurfonds geïnitieerd, dat met ruim 16 miljoen euro podia, musea en producenten van podiumkunsten in staat wil stellen om hun publieksactiviteiten te hervatten. Ook wordt met de campagne  ‘Houd Cultuur Levend’  geld ingezameld voor de sector.

RVD, nr. 177