Koningin Máxima biedt secretaris-generaal Verenigde Naties UNSGSA-jaarverslag aan

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagavond 8 oktober in een videogesprek met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, het jaarverslag aangeboden van haar activiteiten als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

Het jaarverslag met als titel Beyond Access and Usage to Quality, richt zich op de VN-activiteiten van Koningin Máxima over de periode september 2019 tot juli 2020. Vanwege de coronacrisis heeft zij dit jaar een deel van haar VN-activiteiten digitaal gedaan. Een belangrijk thema is goede en veilige toegang tot digitale financiële diensten voor achtergestelde groepen als vrouwen, kleine ondernemers, boeren en mensen met een laag inkomen.

De huidige coronacrisis laat zien dat inclusieve financiering een belangrijk instrument is om de socio-economische gevolgen van deze crisis deels op te kunnen vangen. In het bijzonder in de landen waar mensen nog altijd geen, of beperkt toegang hebben tot financiële diensten als een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen of digitale betaalmethoden. Deze diensten geven mensen kansen om te sparen, zich te verzekeren, of te kunnen investeren in hun toekomst. Diverse landen, bijvoorbeeld Bangladesh, betalen inmiddels een deel van de sociale uitkeringen digitaal uit. Pakistan lanceerde in 2019 het programma ‘one woman, one bank account’ voor vrouwen die in afgelegen landbouwgebieden wonen. Werknemers in de gezondheidszorg krijgen steeds vaker hun salaris digitaal uitbetaald waardoor wachtrijen bij de bank en contactmomenten vermeden kunnen worden.

Koningin Máxima zet zich als UNSGSA samen met onder meer de leden van haar klankbordgroep, het CEO Partnership for Economic Inclusion (CEOP) wereldwijd in voor inclusieve financiering. Zij geeft aan dat juist in deze tijden samenwerking tussen regeringen, internationale organisaties, private partners en non-profitorganisaties essentieel is.

RVD, nr. 193