Koning neemt volledig vertaalde correspondentie Erasmus van uitgeverij Donker in ontvangst

Zijne Majesteit de Koning heeft maandagmiddag 12 oktober op Paleis Noordeinde ‘De correspondentie van Desiderius Erasmus’ in ontvangst genomen van uitgever mevrouw Exler-Donker.

Deze volledig in het Nederlands vertaalde correspondentie van de Nederlandse humanist Erasmus bestaat uit twintig delen en een register met in totaal 3.141 brieven. Nu het laatste deel deze maand is voltooid, is de sinds 2001 door de Rotterdamse Uitgeversmaatschappij Ad. Donker uit het Latijn vertaalde en chronologisch uitgegeven reeks compleet. De Koning heeft na de in ontvangstname de boekenreeks geschonken aan de Stichting Praemium Erasmianum, waarvan hij regent is.

Met zijn gedachtegoed heeft Erasmus door de eeuwen heen grote invloed gehad op geloof, onderwijs, politiek, literatuur, cultuur en wetenschap. De nu vertaalde correspondentie geeft naast zijn gedachtegoed inzicht in de persoon Erasmus en in de periode van de renaissance. Erasmus correspondeerde tussen 1484 en 1536 (het jaar van zijn overlijden) met geleerden en mensen van invloed in heel Europa. Niet alleen zijn ideeën zijn in de vertaling terug te lezen, maar ook zijn reiservaringen, zijn persoonlijke observaties en zijn vriendschappen, waaronder met de Britse humanist, filosoof en staatsman Thomas More. De brieven tonen daarnaast een beeld van belangrijke historische gebeurtenissen uit die tijd. De vertaling is gedaan door een team van wetenschappelijke vertalers, bijgestaan door een begeleidingscommissie. De Koning sprak met de uitgever, een van de vertalers en een lid van het comité van aanbeveling over de aanleiding voor de vertaling, het proces en het belang van het werk van Erasmus.

De Koning reikt als regent van de Stichting Praemium Erasmianum jaarlijks op Koninklijk Paleis Amsterdam de Erasmusprijs uit. De stichting kent deze prijs toe aan een persoon of instelling die binnen het kader van de culturele tradities van Europa een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten. De uitreiking van de prijs dit jaar aan de Britse beeldend kunstenaar Grayson Perry is vanwege de uitbraak van het coronavirus uitgesteld naar 2021.

Tijdens de ontvangst zijn de geldende richtlijnen voor bijeenkomsten in acht genomen.

RVD, nr. 194