Koningin Máxima houdt virtuele openingstoespraak bij ASEAN Women Leaders’ Summit

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt donderdag 12 november in haar VN hoedanigheid online de openingstoespraak bij de ASEAN Women Leaders’ Summit met als thema ‘Women’s Role in Building a Cohesive, Dynamic, Sustainable, and Inclusive ASEAN Community in a Post COVID-19 World’. De virtuele besloten bijeenkomst vindt plaats op de eerste dag van de 37e ASEAN Summit die dit jaar door Vietnam wordt georganiseerd.

In haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA) gaat Koningin Máxima in op het belang van goede toegang tot en het gebruik van financiële diensten voor betere kansen op ontwikkeling. De huidige coronacrisis laat zien dat inclusieve financiering een belangrijk instrument is om de socio-economische gevolgen deels op te kunnen vangen. Volgens de Global Findex 2017 van de Wereld Bank Groep heeft in veel Aziatische landen minder dan 50% van de volwassen bevolking toegang tot een formele bankrekening.

Koningin Máxima richt zich in het bijzonder op achtergestelde groepen als vrouwen, kleine ondernemers, boerenbedrijven en mensen met een laag inkomen. Zij benadrukt dat de ontwikkeling van publieke goederen zoals goede telecomverbindingen, cyber security, data privacy, digitale identiteitsbewijzen en financiële en digitale vaardigheden, cruciaal zijn voor veilig en volwaardig gebruik van financiële diensten. Dit is in lijn met de aanbevelingen van de ASEAN’s Working Committee on Financial Inclusion.

Genodigde deelnemers aan de Women Leaders’ Summit zijn staatshoofden en hoge regeringsvertegenwoordigers van de lidstaten en vertegenwoordigers van internationale organisaties als de Wereld Bank Groep. De ASEAN (Associatie van Zuidoost-Aziatische Naties) is een organisatie van tien landen in Zuid-Oost Azië. Doel is het bevorderen van economische, culturele en politieke samenwerking.

RVD, nr. 212