Koningin Máxima opent vernieuwd Museum van de Geest | Dolhuys

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdag 24 november in Haarlem het vernieuwde Museum van de Geest | Dolhuys geopend. Het museum toont persoonlijke verhalen op het snijvlak van de geestelijke gezondheidszorg, kunst en wetenschap. In de collectie staat zowel 700 jaar zorggeschiedenis als hedendaagse kunst centraal.

Het museum is gevestigd in het voormalige Pest-, Dol-, en Leprooshuis van de stad Haarlem. De collectie is opgebouwd in een zalencomplex rondom de originele dolcel. Het museum laat de bezoeker op een interactieve manier een ontdekkingsreis maken naar de veelzijdigheid van de geest. Het gedachtegoed wordt getoond van zowel klassieke wetenschappers, filosofen en kunstenaars als Freud en Boeddha, naast eigentijdse denkers als arts-onderzoeker Machteld Huber. Daarnaast zijn kunstuitingen te zien van onder meer rapper en acteur Willem de Bruin, die een mentale depressie had, als ook Yayoi Kusama en Tracey Emin.

Koningin Máxima opende het museum door een glas-in-lood raam in de kapel te onthullen. Aansluitend maakte zij een rondgang door het museum en sprak met kunstenaars, bestuursleden en betrokken GGZ-instanties.      

Tijdens de opening zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 230