Koning bezoekt roeivereniging Willem III vanwege impact coronamaatregelen op de sportsector

Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 11 december een bezoek gebracht aan roeivereniging Willem III in Amsterdam. Het werkbezoek stond in het teken van de impact van de coronamaatregelen op de sportsector en de gevolgen voor het verenigingsleven en gezondheid.

Bij de Koninklijke Nederlandse Roeibond zijn 122 verenigingen met in totaal 36.000 roeiers aangesloten. De uitbraak van COVID-19 heeft gevolgen voor de uitoefening van de sport. Onder meer omdat het door de anderhalve meter maatregel niet meer mogelijk is om in meerpersoonsboten te roeien. Ook is het verenigingsleven van sporters door alle beperkingen veranderd en staan de voorbereidingen voor belangrijke internationale wedstrijden onder druk.

Koning Willem-Alexander startte zijn bezoek met een rondleiding over het terrein van de in 1882 opgerichte roeivereniging Willem III. Deze vereniging, die zich op zowel de recreatieve- als de wedstrijdsport richt, heeft meer dan 800 leden en is daarmee één van de grootste roeiverenigingen van Amsterdam. Tijdens de rondleiding sprak de Koning onder meer met een aantal jeugdleden en één van de oudste actieve leden van de vereniging over het belang van sporten op oudere leeftijd. Daarna ontmoette hij wedstrijdroeier Simon van Dorp met wie hij sprak over zijn voorbereidingen op de Olympische Spelen en de uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt. Ook werd gesproken over de gevolgen van de coronamaatregelen in het para-roeien.

Aansluitend vond een rondetafelgesprek plaats met onder meer vertegenwoordigers van de Koninklijke Nederlandse Roeibond, NOC*NSF, Federatie voor Gezondheid en de Nederlandse Studenten Roei Federatie. In het gesprek werd ingegaan op het belang van sporten en de impact van COVID-19 op sportverenigingen en hun leden.

RVD, nr. 256