Koningin Máxima houdt virtuele toespraak bij lancering Micropayments Gateway ‘Raast’ Pakistan

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt vanmiddag, maandag 11 januari, online een toespraak bij de lancering van de Micropayments Gateway ‘Raast’ in Pakistan. Dit is een initiatief van de State Bank of Pakistan (SBP) en non-profitorganisatie Karandaaz om de kosten van kleine betalingen te verminderen en het digitale betalingsverkeer te stimuleren. Het richt zich met name op arme mensen. Koningin Máxima spreekt in haar functie van speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (UNSGSA).

In haar toespraak gaat Koningin Máxima onder meer in op de bijdrage die Pakistan’s Instant Payments System (Raast) levert aan andere nationale initiatieven om financiële diensten beter toegankelijk te maken voor de bevolking. Inclusieve financiering is ook van belang voor economisch herstel in de context van de coronacrisis. Het gaat om goede toegang tot en veilig gebruik van een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen, pensioenen en digitale betaalmethoden. Door financiële diensten te digitaliseren en gebruik te maken van technologische innovaties kunnen meer mensen bereikt worden. Het gaat in het bijzonder om mensen in achtergestelde posities zoals vrouwen, mensen met een laag inkomen, kleine boerenbedrijven en kleine ondernemingen. Andere sprekers bij het evenement zijn minister-president Imran Khan van Pakistan en de gouverneur van de SBP, Reza Baqir.

Koningin Máxima bezocht Pakistan als UNSGSA in 2016 en 2019 (RVD-persberichten, 24 en 279 ). In 2016 lanceerde het land kort voor het bezoek de eerste nationale strategie voor inclusieve financiering. In 2019 sprak Koningin Máxima bij de ondertekening van het Memorandum of Understanding tussen SBP en Karandaaz voor de oprichting van de Micropayments Gateway.

RVD, nr. 4