Koning brengt digitaal werkbezoek aan sociale initiatieven Caribisch deel van het Koninkrijk

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagmiddag 12 januari een digitaal werkbezoek gebracht aan drie sociale initiatieven op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. De initiatieven in het Caribisch deel van het Koninkrijk worden gesteund door het Oranje Fonds. De gesprekken met Foresee Foundation, A+ Academic & Professional Training Centre en Child Focus Foundation stonden in het teken van de invloed van de coronapandemie op lokale activiteiten. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het samenwerkingsverband Samenwerkende Fondsen Cariben, waarbij ook het Oranje Fonds is aangesloten, biedt financiële steun aan lokale initiatieven voor sociale projecten in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Tijdens de coronapandemie wordt extra aandacht besteed aan deze projecten om op de eilanden meer hulp te bieden, de sociale betrokkenheid te vergroten en mensen met elkaar in contact brengen. Het project NPOwer van de Foresee Foundation ondersteunt sociale initiatieven op Sint Maarten en versterkt de onderlinge samenwerking van de verschillende organisaties. Het A+ Academic & Professional Training Centre heeft op Sint Eustatius projecten opgestart voor naschoolse opvang, waar kinderen tussen 12 en 18 jaar praktische vaardigheden leren, huiswerkbegeleiding krijgen en gecoacht worden. De Child Focus Foundation op Saba is een naschoolse organisatie die voor schoolgaande kinderen creatieve en educatieve activiteiten organiseert en hun ouders ondersteuning biedt bij de opvoeding.

Vertegenwoordigers van deze drie initiatieven en de directeur van het Oranje Fonds informeerden de Koning tijdens het digitale werkbezoek over de situatie van lokale organisaties op de drie Bovenwindse Eilanden tijdens de pandemie. Daarbij kwam ook de steun van de Samenwerkende Fondsen aan bod. Daarnaast sprak Koning Willem-Alexander met de drie initiatieven over de invloed die corona heeft op hun projecten, vrijwilligers, doelgroep en de plannen voor de toekomst.  

Door middel van telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

RVD, nr. 6