Koning spreekt online met vertegenwoordigers boekverkopersbranche

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagochtend 21 januari een videogesprek gevoerd met vertegenwoordigers van de boekverkopersbranche. Het gesprek stond in het teken van de gevolgen van de coronamaatregelen voor de sector, voornamelijk voor de boekenverkoop, de zelfstandige boekverkoper en de fysieke boekhandel.

In de eerste coronagolf bleven de boekhandels met inachtneming van de coronamaatregelen open. Tijdens de huidige lockdown zijn de boekhandels gesloten en is sprake van een aanzienlijke daling in de verkoop. Boekhandels hebben in korte tijd moeten overstappen op online en telefonische verkoop, verdere digitalisering van het aanbod en een eigen bezorgdienst. Daarnaast heeft de sluiting van de fysieke boekhandels tot gevolg dat uitgevers en auteurs een belangrijk platform verliezen om nieuwe titels te presenteren aan het publiek. Eén op de drie boekhandels heeft bij de Coöperatieve Koninklijke Boekverkopersbond aangegeven in de gevarenzone te komen als de coronacrisis nog lang aanhoudt. De brancheorganisatie zet zich samen met Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) in voor de boekverkopers en roept mensen op te kopen bij de lokale boekwinkel.

De Koning sprak met de directeuren van de Koninklijke Boekverkopersbond en de CPNB en met drie eigenaren van zelfstandige boekwinkels over de gevolgen van de coronapandemie. De verschillen met de eerste coronagolf en de concurrentieslag met online boekaanbieders kwamen daarbij aan bod. Daarnaast vertelden de boekverkopers aan Koning Willem-Alexander hoe zij zorgdragen voor hun medewerkers en hoe zij het contact met hun klantenkring tijdens de sluiting proberen te behouden met onder meer online activiteiten en persoonlijke bezorging van de bestellingen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 21