Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis brengen digitaal werkbezoek aan dak- en thuisloze jongeren in Haarlem

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdag 3 februari samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een digitaal werkbezoek aan dak- en thuisloze jongeren in Haarlem. Het bezoek staat in het teken van het landelijke actieprogramma dak- en thuisloze jongeren en de wijze waarop Haarlem dat invult.  

Kenmerkend voor de aanpak in Haarlem is de inzet van een jongerenregisseur. Elke dakloze jongere is gekoppeld aan een jongerenregisseur, vanaf de aanmelding bij het daklozenloket tot en met het moment dat iemand zelfstandig woont. Samen bezoeken zij de verschillende instanties en de regisseur helpt bij wet- en regelgeving, om weer een stabiele situatie te krijgen in het leven van de dak- en thuisloze. Haarlem kent daarbij een zogeheten tussenvoorziening, die jongeren kan helpen bij het zelfstandig leren wonen en tijdelijk in een woonplek voorziet, zolang via de urgentielijst nog geen woning beschikbaar is.

Koningin Máxima en staatssecretaris Blokhuis spreken met wethouder Jur Botter en projectleider dak- en thuisloze jongeren, Thomas Witteveen, over de Haarlemse werkwijze en de inspanningen die Haarlem verricht in het kader van het actieprogramma. Vervolgens vertellen onder meer jongerenregisseurs en bewoners van jongerenopvang Pension Spaarnezicht en Tussenvoorziening Perron 18 over de opvang en de begeleiding. Daarbij laten de jongeren ook digitaal hun woning zien. Het werkbezoek wordt afgesloten met een digitaal bezoek aan een jongere die al zelfstandig woont en vertelt over de verschillende stappen die zijn ondernomen om te komen tot deze woning. Tenslotte staan medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin stil bij de verschillende uitstroomroutes voor jongeren. Tijdens de gesprekken is ook aandacht voor de gevolgen van de coronapandemie.    

Volgens de laatste schattingen van het CBS telt Nederland ongeveer 9.400 dak- en thuisloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar. Doel van het Actieprogramma dak- en thuisloze jongeren is het terugdringen van het aantal dak- en thuisloze jongeren met 100%: geen enkele jongere meer langdurig (langer dan drie maanden) in de opvang of op straat. Jongeren zelf worden actief betrokken bij het programma, onder meer door middel van een panel.

RVD, nr. 33