Koning brengt digitaal werkbezoek aan Vadercentrum ADAM in Den Haag

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdagmiddag 4 februari een digitaal werkbezoek aan Vadercentrum ADAM in het Laakkwartier in Den Haag. Het bezoek staat in het teken van de ondersteuning en activiteiten die het centrum biedt aan mannen uit de buurt, ook tijdens de coronapandemie. In 2004 was de Koning al eens op bezoek in het vadercentrum.

Vadercentrum ADAM wil op lokaal niveau het welzijn, de emancipatie en participatie van vaders stimuleren, wat impact heeft op zowel het eigen gezin als de hele buurt. Het centrum is een trefpunt voor alle buurtbewoners, maar het cursusaanbod is gericht op mannen. Het biedt mannen vanaf 18 jaar de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en hun maatschappelijke positie te versterken door middel van ontmoetingen, cursussen en activiteiten zoals ICT-training, EHBO-lessen en taalcursussen. Met het buurtvaderproject worden vaders daarnaast gemotiveerd om op te treden als bemiddelings- en contactpersoon die zorgdraagt voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt. Ook tijdens de coronapandemie kan het centrum volgens de richtlijnen de deuren beperkt openhouden voor maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare personen. Zo kunnen eenzame ouderen er terecht voor steun, zijn telefooncirkels gestart, is er een uitgiftepunt van de voedselbank opgericht en hebben vrijwilligers in het eigen naaiatelier al ruim 60.000 mondkapjes genaaid voor zorgpersoneel en minder kapitaalkrachtige inwoners van Laak. Het vadercentrum is één van de projecten van Mooi Welzijn, een welzijnsorganisatie actief in de Haagse stadsdelen Laak en Escamp. Mooi Welzijn wordt ondersteund door Stichting Xtra. 

Koning Willem-Alexander gaat in gesprek met de coördinator van Vadercentrum ADAM over de ontwikkeling van het vadercentrum in de afgelopen twintig jaar en in het afgelopen jaar in het bijzonder. Hij hoort hoe het centrum een plek heeft ingenomen in het stadsdeel en wat het centrum gedurende de coronapandemie voor de wijk heeft kunnen betekenen. Daarnaast spreekt hij met een vrijwilliger van het uitgiftepunt van voedselpakketten en met een buurtvader over hun werkzaamheden. Vervolgens wordt de Koning digitaal rondgeleid door het vadercentrum. Hier spreekt hij met vrijwilligers van de weggeefwinkel, de werkplaats en het naaiatelier over hun bijdrage aan het centrum en welke rol het voor hen en hun omgeving speelt tijdens de coronapandemie.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 35