Videoboodschap Koning tijdens online Ambassadeursconferentie

Zijne Majesteit de Koning heeft via een videoboodschap de deelnemers van de Ambassadeursconferentie toegesproken. De Nederlandse diplomaten worden dit jaar digitaal bijgepraat over wat er in Nederland speelt en zij delen online hun ervaringen. Het thema van de online conferentie, die van 8 februari tot en met 11 februari door het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt georganiseerd, is ‘We zijn er, juist nu!’.

In meer dan 145 landen wereldwijd zetten de ambassadeurs zich in om de belangen van Nederlanders te behartigen en een netwerk met lokale bedrijven en overheidsinstanties te onderhouden. Het coronavirus en de maatregelen in Nederland en wereldwijd hebben grote impact op het werk van diplomaten. Zij hebben nieuwe manieren gezocht om in verbinding te blijven en om juist in deze crisistijd de oren en ogen van Nederland te zijn.

In 2020 zijn ruim 50.000 gestrande Nederlanders met hulp van Buitenlandse Zaken gerepatrieerd. Vanwege de coronacrisis waren zij vast komen te zitten in het buitenland, doordat landen hun luchtruim en/of grenzen sloten.
Ook de reisadviezen waarmee Buitenlandse Zaken Nederlanders informeert over de situatie in het buitenland, bleken in het afgelopen jaar een belangrijk instrument. De reisadviezen zijn in 2020 ruim 89,5 miljoen keer geraadpleegd. In 2019 gebeurde dat 3,25 miljoen keer.

RVD, nr. 38