Koning bij virtuele meeting UNSGAB +5

Zijne Majesteit de Koning heeft op vrijdagmiddag 12 februari 2021 deelgenomen aan UNSGAB +5, een informele meeting van de voormalige leden van de UNSGAB. De UNSGAB was van 2004 tot 2015 de onafhankelijke adviesraad voor water en sanitatie van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Koning Willem-Alexander, destijds nog Prins van Oranje, werd in 2006 door toenmalig VN secretaris-generaal Kofi Annan gevraagd om voorzitter te worden van de UNSGAB. Hij legde het voorzitterschap neer in 2013 toen hij werd ingehuldigd tot Koning.

Tijdens deze UNSGAB +5 meeting hebben de deelnemers informatie uitgewisseld en hun inzichten over de huidige water- en sanitatiedoelstellingen van de Sustainable Development Goals (SDG’s) gedeeld. De bijeenkomst had geen formele status. Naast Koning Willem-Alexander waren bij de virtuele bijeenkomst onder anderen ook voormalig UNSGAB-erevoorzitter, Zijne Majesteit Keizer Naruhito van Japan, de laatste voorzitter Dr. Ursula Eid en enkele vertegenwoordigers van gerelateerde VN-organisaties aanwezig. 

Tussen 2004 en 2015 genereerde en stimuleerde UNSGAB mondiale publiciteit, bewustwording, discussie en besluitvorming over drinkwater, sanitatie, waterverontreiniging en integraal waterbeheer. Mede hierdoor kregen miljoenen mensen toegang tot veilig drinkwater en adequate sanitatie. UNSGAB speelde in 2015 een rol van betekenis bij het formuleren van de nieuwe SDG’s voor water en sanitatie. Met de overgang van de Millennium Development Goals (MDG’s) naar de Sustainable Development Goals werd UNSGAB in 2015 opgeheven. Na het opheffen van UNSGAB zijn veel leden betrokken gebleven bij het werkveld. De laatste UNSGAB-voorzitter, Dr. Eid, heeft het initiatief genomen om de groep weer eens bijeen te brengen.

RVD, nr. 45