Koning brengt digitaal werkbezoek aan het Europees Geneesmiddelen Agentschap

Zijne Majesteit de Koning brengt vrijdagmiddag 19 februari een digitaal werkbezoek aan het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). De Koning spreekt met directie en medewerkers van het agentschap over de wetenschappelijke beoordeling van geneesmiddelen en over het toezicht op  de veiligheid en de betrouwbaarheid van geneesmiddelen.

Het digitale werkbezoek start met een gesprek over de taken van het EMA en over de rol van de organisatie bij de ontwikkeling en toelating van nieuwe geneesmiddelen. Hierna volgt een gesprek over de overgang van het EMA van Londen naar Amsterdam. De Koning spreekt vervolgens met een aantal wetenschappers over de rol van het agentschap bij de beoordeling en het bewaken van de kwaliteit, de werkzaamheid en de veiligheid van medicijnen en van de verschillende vaccins tegen het coronavirus. Afsluitend geven directie en onderzoekers een toelichting op de plannen en verwachtingen voor de komende periode en verzorgen zij een virtuele rondleiding door het Amsterdamse EMA-kantoor.

Het EMA is een Europees agentschap dat een centrale rol heeft in de beoordeling van nieuwe geneesmiddelen die op de markt worden toegelaten. Daarnaast bewaakt het EMA de veiligheid van geneesmiddelen die al op de markt zijn en treedt het op bij risico’s voor de volksgezondheid. Het EMA speelt ook een rol bij onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen binnen de Europese Unie. Het agentschap is opgericht in 1995 en is sinds 2019 gevestigd in Amsterdam.

RVD, nr. 52