Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan Amsterdam UMC

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdagochtend 11 maart een digitaal werkbezoek aan Amsterdam UMC. Het werkbezoek staat in het teken van de diverse (medisch) wetenschappelijke onderzoeken die sinds het uitbreken van het coronavirus in Nederland zijn gestart.

Koningin Máxima wordt bijgepraat door artsen en wetenschappers over de meest recente ontwikkelingen binnen COVID-19-onderzoek. Er wordt onder meer gesproken over de samenwerking tussen de diverse Universitair Medische Centra op het gebied van medisch onderzoek. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er honderden (gezamenlijke) onderzoeken gestart om meer inzicht te krijgen in het virus, het ziekteverloop, de beste behandelingen en de ontwikkeling van therapieën en vaccins. De samenwerking tussen de Universitair Medische Centra heeft ertoe geleid dat er binnen een jaar veel meer kennis is over een virus dat voorheen onbekend was. Vervolgens gaat Koningin Máxima in gesprek met diverse wetenschappers over veelbelovende wetenschappelijke onderzoeken op het gebied van infectieziekten, virologie en mentale gezondheid en de wisselwerking tussen onderzoek en de klinische praktijk. Tot slot spreekt Koningin Máxima met betrokkenen over onderzoeken die gericht zijn op de sociaal-maatschappelijke gevolgen van de coronapandemie op de Nederlandse bevolking. Hierbij is speciale aandacht voor wetenschappelijk onderzoek gericht op ouderen, mensen met een migratie-achtergrond, laaggeletterden en kwetsbare bevolkingsgroepen zoals dak- en thuislozen.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 64