Koningin Máxima houdt toespraak tijdens ‘Op Stoom met Qredits’

Hare Majesteit Koningin Máxima houdt donderdagmiddag 25 maart een korte toespraak tijdens ‘Op Stoom met Qredits’ van Qredits - Microfinanciering Nederland. Met het evenement wil Qredits ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) inspiratie en hulp bieden in de coronacrisis. Tijdens het programma vanuit een studio in Den Haag wordt het 25.000e krediet van de stichting verstrekt aan een startende ondernemer. Koningin Máxima is bij het evenement aanwezig als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) Mona Keijzer is tevens te gast in de studio.

Qredits biedt als non-profit kredietorganisatie training, coaching, ondernemerstools en bedrijfskredieten tot 250.000 euro aan (startende) ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Ook aan hen die geen toegang hebben tot diensten via het reguliere circuit. Zo kunnen zij economische, financiële en sociale onafhankelijkheid verkrijgen. Qredits wil hiermee ondernemerschap in Nederland bevorderen. In totaal verstrekte Qredits in 2020 5.000 nieuwe kredieten, waarvan 1.400 leningen als overbruggingskrediet om ondernemingen tijdens de lockdown overeind te houden. Daarnaast ontwikkelt Qredits momenteel in samenwerking met onder andere EZK de MKB Diagnosetool, om ondernemers in deze tijd meer inzicht te bieden in de toekomstbestendigheid van hun bedrijf.

Koningin Máxima spreekt in een korte toespraak over het herstel van het mkb na de coronacrisis en het belang van hulpmiddelen zoals de MKB Diagnosetool daarbij. Aan tafel wordt tevens besproken met welke problemen ondernemers zich nu geconfronteerd zien en welke instrumenten hulp kunnen bieden. Namens Qredits verstrekt demissionair staatssecretaris Mona Keijzer vervolgens het 25.000e krediet aan een startende ondernemer. Later in het programma volgen een politiek café, waarbij politici en brancheorganisaties in gesprek gaan over het herstel van het mkb na corona en een ondernemerscafé, waarin creatieve ondernemers tonen hoe zij tot hun succes zijn gekomen. Daarnaast biedt het programma webinars en trainingen over toekomstgericht ondernemen en online verkoop en financiering in coronatijd. Ondernemers kunnen tijdens het evenement tevens terecht bij bedrijfsadviseurs, juridische experts en vertegenwoordigers van brancheorganisaties voor hun vragen op het gebied van ondernemen.

Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Daarbij richt het Comité zich op versterking van het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf. Qredits is in 2009 opgericht op advies van het Comité (destijds de Raad voor Microfinanciering) om ondernemers te ondersteunen die via reguliere banken geen leningen konden aanvragen.

Tijdens het bezoek aan de studio worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 77

Aanvulling, dd. 25 maart 2021: Demissionair staatssecretaris van EZK, Mona Keijzer, is wegens omstandigheden digitaal te gast. In de studio wordt het 25.000e krediet overhandigd door de heer Pieter Waasdorp, directeur Ondernemerschap van EZK.