Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan Kletsmaatjes

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt donderdagochtend 1 april een digitaal werkbezoek aan Kletsmaatjes. Dit initiatief van Stichting Het Begint met Taal is een online vorm van taalcoaching waarbij vrijwilligers met nieuwkomers de Nederlandse taal oefenen en delen wat hen bezighoudt.

Koningin Máxima gaat met koppels Kletsmaatjes in gesprek over wat zij hebben geleerd en waar zij trots op zijn. Eén van deze koppels is het tweeduizendste duo dat meedoet aan het project. Aansluitend spreekt Koningin Máxima met een aantal coördinatoren die vrijwilligers en nieuwkomers met elkaar verbinden over de resultaten van Kletsmaatjes en over de verhalen die de koppels met hen delen.

Een aantal bedrijven is ook aangehaakt bij Kletsmaatjes en biedt medewerkers de gelegenheid om tijdens werktijd te kletsen met nieuwkomers. Twee van deze bedrijven vertellen tijdens het werkbezoek over hun kennismaking met Kletsmaatjes, hun motivatie om mee te werken aan het project en over de ervaringen van hun medewerkers.

Het online werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over Kletsmaatjes Lokaal. Bij deze aanvullende aanpak koppelen lokale organisaties zelf vrijwilligers en nieuwkomers uit hun omgeving aan elkaar. Het Begint met Taal begeleidt deze organisaties bij het opzetten van een lokaal project om nieuwe, duurzame koppels te vormen en om zelf trajecten te kunnen monitoren. Door lokaal te matchen kennen koppels elkaars leefwereld en dat zorgt voor meer verbinding en raakvlakken.

Kletsmaatjes is in maart 2020 opgericht omdat dagelijkse (praat)contacten door de coronamaatregelen voor nieuwkomers wegvielen en veel vrijwilligers ook tijdens de coronacrisis iets voor een ander willen betekenen. De Kletsmaatjes hebben minimaal één keer per week contact en samen oefenen ze in 26 weken de Nederlandse taal. Een jaar na de oprichting is het tweeduizendste koppel gestart en uit onderzoek blijkt dat de online coaching niet alleen goed is voor de taalontwikkeling maar ook eenzaamheid voorkomt en het netwerk van nieuwkomers én vrijwilligers vergroot. 

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 88