Koningin Máxima spreekt online over impact coronacrisis op mentale gezondheid

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 6 april online gesproken met onderzoekers, psychiaters, een huisarts en met MIND, een organisatie die zich inzet om psychische problemen te voorkomen. Het digitaal werkbezoek stond in het teken van de effecten van de coronacrisis op de mentale gezondheid van Nederlanders.

Koningin Máxima sprak met betrokkenen over onder meer het psychisch welbevinden van kinderen en jongeren in deze coronatijd. Sinds het uitbreken van de pandemie groeit de groep jongeren met mentale klachten die extra aandacht vragen. De druk op de kinder- en jeugdpsychiatrie neemt toe doordat de problematiek bij jongeren en jongvolwassenen ernstiger is geworden en het aantal aanmeldingen op acute afdelingen is gestegen.

Ook ging Koningin Máxima met onderzoekers in gesprek over de ontwikkelingen in het welbevinden van Nederlanders sinds de start van de coronacrisis, over mentale veerkracht en over de trends met betrekking tot zorgvragen in de geestelijke gezondheidszorg en de behandeling hiervan.

MIND heeft tijdens het digitaal werkbezoek toelichting gegeven op de onderzoeken die de organisatie uitvoert om inzicht te krijgen in de gevolgen van de coronacrisis op de psychische klachten van mensen, op hun dagelijks leven en op de zorg die zij ontvangen.

Naast de onderzoeken op het gebied van mentale gezondheid en het beeld vanuit cliënten en hun naasten, is gesproken over de psychische klachten van patiënten in de huisartsenpraktijk. Veel mensen komen de coronacrisis goed door en zien uit naar het licht aan het einde van de tunnel. Tegelijkertijd is er een toename van psychisch lijden bij groepen patiënten die al kwetsbaar zijn.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie.

RVD, nr. 91