Koning brengt online werkbezoek aan ZZP-ers

Zijne Majesteit de Koning brengt donderdagochtend 15 april een digitaal werkbezoek aan ZZP-ers. De coronapandemie heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers, omdat opdrachten vaak niet worden verlengd of zich bijvoorbeeld moeten omscholen om aan het werk te blijven.

De groep zelfstandig ondernemers is zeer divers, van bouwvakker tot beautyspecialist en van acteur tot verpleegkundige. Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) is de stem van ruim honderdduizend zelfstandig ondernemers. Zij streeft naar verbetering van de positie van ZZP-ers op de arbeidsmarkt.

De Koning spreekt met de voorzitter van VZN en diverse ZZP-ers over de wijze waarop zij de coronapandemie ervaren. Zelfstandig ondernemers vertellen over de coronamaatregelen die grote gevolgen hebben voor hun inkomsten, terwijl zij vaak niet in aanmerking komen voor steun en volledig interen op hun buffers. Er zijn ook zelfstandig ondernemers die de crisis het hoofd weten te bieden, via doorlopende opdrachten, omscholing of het aanpassen van hun producten- en dienstenportfolio. De Koning spreekt met hen over het afgelopen jaar en het toekomstperspectief.

VZN vertelt dat de huidige coronasteunpakketten ontoereikend zijn voor veel ZZP-ers, door de geldende voorwaarden. Na de coronacrisis streven zij onder meer naar een aparte rechtspositie voor zelfstandigen, collectieve voorzieningen en vereenvoudiging van de belastingen voor ZZP-ers, om een arbeidsmarkt te creëren voor iedereen, ongeacht contractvorm.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in (video-)gesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis.

RVD, nr. 97