Koningin Máxima bezoekt Internationaal Theater Amsterdam

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagmiddag 15 april Internationaal Theater Amsterdam bezocht. Het werkbezoek stond in het teken van de gevolgen van de coronacrisis voor de programmering en de nieuwe manieren die zijn gevonden om in deze periode een groot publiek te kunnen blijven bereiken.

Koningin Máxima sprak met de directie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) over de omschakeling van het jaar 2019, toen 350.000 bezoekers ITA-activiteiten bijwoonden, naar de uitbraak van de coronapandemie waardoor veel voorstellingen geannuleerd moesten worden. De al bestaande plannen om een eigen livestream-kanaal op te zetten zijn versneld uitgevoerd. Sinds oktober 2020 worden via ITALive voorstellingen gestreamd, die internationaal ook een nieuw publiek trekken dat zelden of nooit eerder naar een theater is geweest. ITALive is naast de twee zalen in Amsterdam het derde podium geworden waarbij mensen vanuit de hele wereld live kunnen kijken met Engelse of Franse ondertiteling. De verwachting van ITA is dat de bestaande podia en de livestreams van theaterproducties na de coronacrisis naast elkaar blijven bestaan.

Koningin Máxima heeft een deel van een repetitie voor de nieuwe productie ‘De uren’ bijgewoond. ‘De uren’ speelt zich af op telkens één dag in het leven van drie vrouwen, op drie verschillende momenten in de twintigste eeuw. De try-outs van deze voorstelling op 16, 17 en 18 april zijn onderdeel van de pilot Testen voor Toegang, waarvoor publiek met een geldig coronatestbewijs  toegang kan krijgen.
Aansluitend ging Koningin Máxima op het podium in gesprek met de regisseur en acteurs van ‘De uren’ en met vertegenwoordigers van WijOokjr, een voorstelling met en voor jongeren. In dit gesprek was onder meer aandacht voor de voorbereidingen op de try-outs met publiek en hoe creatieve makers en acteurs deze tijd beleven.

Het werkbezoek is afgesloten met een gesprek over ITALive. Een actrice van het ITA Ensemble heeft verteld over haar ervaringen met het spelen zonder publiek en enkele technici hebben toelichting gegeven op de kansen en uitdagingen van de livestreams. Hiernaast is gesproken over het bereik van de voorstellingen die zijn gestreamd, over kijkgedrag en de reacties van het publiek. Tijdens het afsluitende gesprek is via een live-verbinding contact gelegd met de directie van een theater in het Australische Adelaide. Een livestream van de voorstelling ‘Medea’ is hier in maart exclusief op groot scherm vertoond in een vol theater. 

ITA is in 2018 ontstaan uit een fusie tussen de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam. De schouwburg in Amsterdam is de thuisbasis van het ITA-ensemble van acteurs en van andere podiumkunstenaars. Ook biedt de schouwburg plaats aan ITA Academy waar talentontwikkeling, educatie en samenwerking centraal staan.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in (video)gesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis. Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 105