Prinses Margriet bezoekt fototentoonstelling The Faces of Groesbeek op Canadese begraafplaats

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft maandagmiddag 3 mei een bezoek gebracht aan de fototentoonstelling ‘The Faces of Groesbeek’ op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek. De fototentoonstelling is een initiatief van de Stichting Faces to Graves. De stichting doet onderzoek naar omgekomen soldaten met als doel hun levensverhalen voor iedereen toegankelijk te maken. Met foto’s en verhalen geven zij een ‘gezicht’ aan de daar begraven Canadese soldaten.

Tijdens een wandeling over de begraafplaats werd door Prinses Margriet stilgestaan bij een herdenkingsplaats voor vermiste soldaten en een aantal graven die voorzien zijn van een foto. Bij de graven vertelden vrijwilligers van de stichting aan de Prinses de levensverhalen van de soldaten die daar begraven liggen. Stichting Faces to Graves betrekt ook jongeren bij het werk. Zo hebben scholieren in Nederland en Canada onderzoek gedaan naar omgekomen soldaten en levensverhalen geschreven. De Nederlandse scholieren vertelden aan Prinses Margriet hoe zij dit ervaren. Het bezoek werd afgesloten met Canadese doedelzakmuziek, wat gebruikelijk is bij Canadese herdenkingen.

Bijna 1500 van de ruim 2600 graven op de Canadese begraafplaats zijn inmiddels van een foto voorzien. Daarnaast staan op de website vele verhalen over de omgekomen soldaten met bijbehorende foto’s. De foto’s blijven nog tot en met zondag 16 mei staan op de begraafplaats in Groesbeek. Deze begraafplaats wordt beheerd door Commonwealth War Graves Commission.

Tijdens het bezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 119