Koningin Máxima reikt Appeltjes van Oranje 2021 uit

Hare Majesteit Koningin Máxima reikt dinsdagmiddag 1 juni op Paleis Noordeinde de Appeltjes van Oranje van het Oranje Fonds uit. Ook Zijne Majesteit de Koning is aanwezig. De drie winnaars worden tijdens de uitreiking bekendgemaakt. Vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus vindt de bijeenkomst in aangepaste vorm plaats.

Het thema van de Appeltjes van Oranje dit jaar is ‘Mentale Kracht’ en besteedt daarmee aandacht aan mentale gezondheid. De prijzen worden toegekend aan drie sociale initiatieven waarbij vrijwilligers mensen met psychische problemen helpen. Zij bieden een luisterend oor en helpen hen weer mee te doen in de samenleving. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de twaalf genomineerde organisaties. Voorzitter van het bestuur van het Oranje Fonds Dick Benschop en vicevoorzitter en jurylid Kim Putters zijn tevens te gast en spreken over het belang van deze hulpinitiatieven aan mensen met psychische klachten, naast de professionele zorgverlening. Koningin Máxima reikt de Appeltjes van Oranje uit, ook maakt zij aan het eind van haar toespraak de winnaar van de Grote Appel bekend. De uitreiking is vanaf 16:00 uur te volgen via een livestream op www.oranjefonds.nl.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima in alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de negentiende keer uitgereikt. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Prinses Beatrix.

Tijdens de uitreiking worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 140