Prinses Beatrix reikt Zilveren Anjers uit

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden reikt vrijdagochtend 4 juni in het Koninklijk Paleis Amsterdam de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit. Zowel de laureaten van 2021 als die van 2020 ontvangen hun Zilveren Anjer. Vanwege de uitbraak van het coronavirus kon de uitreiking van de Zilveren Anjers vorig jaar geen doorgang vinden. Ook dit jaar vindt de uitreiking in aangepast vorm plaats. De ceremonie is vanaf 11.00 uur te volgen via een livestream op www.cultuurfonds.nl.

De Zilveren Anjers van 2021 zijn toegekend aan Barend van Benthem, Janine en Joop van den Ende en Johan Veenstra. Barend van Benthem ontvangt de Zilveren Anjer voor zijn grote kennis van Nederlands tafelzilver. In publicaties en boeken legt hij deze kennis vast en hij verbindt conservators, musea en verzamelaars. Het echtpaar Van den Ende zet zich al jaren in voor theater, muziek en beeldende kunst. Door middel van De VandenEnde Foundation kregen al ruim 750 jonge talenten een studiebeurs om zich verder te ontwikkelen tot acteur, theatermaker, zanger, musicus, filmmaker of danser. John Veenstra is de enige fulltime schrijver in de Nedersaksische spreektaal Stellingwerfs. Hij is daarmee van belang voor de ontwikkeling van literatuur in het Stellingwerfs en van streekliteratuur in het algemeen.

Daarnaast wordt een Zilveren Anjer uitgereikt aan Kees Bos, ‘de cartograaf van Zeeland’, voor zijn bijdrage aan de historische cartografie en daarmee het landschap van de toekomst, Els Blokker-Verwer voor haar schenkingen op onder meer het gebied van de beeldende kunsten en muziek en Albert Haar, aanjager van het culturele leven in Drenthe.

De Zilveren Anjers worden sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of natuur in het Koninklijk der Nederlanden. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Prinses Beatrix deze taak overgenomen.

RVD, nr. 144