Koningin Máxima bezoekt Hogeschool Rotterdam

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdag 25 mei een werkbezoek gebracht aan de Hogeschool Rotterdam Business School. Het bezoek stond in het teken van de impact van de coronapandemie op het hoger onderwijs, de ontwikkeling van ondernemerschapsonderwijs en de aansluiting van studenten op de arbeidsmarkt. Koningin Máxima is lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap.

Door de coronamaatregelen kunnen in Nederland circa 445.000 studenten van het hoger beroepsonderwijs maar beperkt naar de hogeschool. De meeste lessen zijn online gegeven, stages vinden vaak in aangepaste vorm plaats. De praktijklessen aan de Hogeschool Rotterdam zijn echter altijd doorgegaan en studenten met moeilijke thuisstudie-omstandigheden konden altijd op een locatie terecht. Koningin Máxima sprak tijdens het bezoek met studenten en medewerkers over hun ervaringen tijdens de coronapandemie en de voorbereiding op het nieuwe studiejaar. Bestuursvoorzitter en gastheer Ron Bormans gaf aan dat de hogeschool de ambitie heeft om de colleges en andere studieactiviteiten vanaf september weer ‘normaal’ op locatie aan te bieden. Hierin worden de positieve ervaringen van de afgelopen tijd meegenomen. Het onderwijs wordt bijvoorbeeld aangevuld met online lesmethoden.

Koningin Máxima nam aansluitend samen met Diederik Laman Trip, lid van het Comité, deel aan twee rondetafelgesprekken. Het eerste ging over de kansen en uitdagingen van ondernemerschapsonderwijs. De Hogeschool Rotterdam werkt hierin samen met O2LAB  Rotterdam. Deze organisatie draagt bij aan het ontwikkelen en versterken van ondernemersvaardigheden van Rotterdamse studenten op alle niveaus en disciplines. Hiervoor zijn speciale lessen in ondernemerschap ontwikkeld die samen met docenten van de onderwijsinstelling worden gegeven. Daarnaast draagt O2LAB bij aan het versterken van de samenwerking binnen én tussen de Rotterdamse onderwijsinstellingen en het MKB in de regio. Koningin Máxima sprak met vertegenwoordigers van O2LAB en studenten met een eigen onderneming over hun ervaringen.
 
Bij het tweede gesprek lag de focus op de aandachtspunten en uitdagingen voor aansluiting van hoger onderwijs op de arbeidsmarkt. Vertegenwoordigers van de Vereniging Hogescholen, het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt van de Universiteit Maastricht, MKB en VNO/NCW Rotterdam en ondernemers spraken met Koningin Máxima over onderlinge samenwerking en oplossingen om de aansluiting van studenten op de arbeidsmarkt verder te verbeteren.
 
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima spreken per telefoon, in videogesprekken en waar mogelijk tijdens werkbezoeken met betrokkenen over de gevolgen van de coronacrisis en de inzet van zovelen ter bestrijding van de pandemie. Tijdens de werkbezoeken worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 149