Koning opent tentoonstelling De Gouden Koets in het Amsterdam Museum

Zijne Majesteit de Koning opent donderdag 17 juni de tentoonstelling ‘De Gouden Koets’ in het Amsterdam Museum. Na een restauratie van ruim 5 jaar zal de Gouden Koets van vrijdag 18 juni tot zondag 27 februari 2022 te bezichtigen zijn voor publiek.

De Koning opent de tentoonstelling door het eerste exemplaar het boek ‘De Gouden Koets’ in ontvangst te nemen. Daarna wordt de Koning door Judikje Kiers - directeur van het Amsterdam Museum - rondgeleid door de tentoonstelling.

De Gouden Koets staat in een glazen behuizing op de binnenplaats van het Amsterdam Museum waar de koets van dichtbij te bekijken is. In zes omliggende museumzalen rond de binnenplaats geven honderden cultuurhistorische objecten, schilderijen, kostuums en japonnen, spotprenten, foto’s, bewegende beelden en hedendaagse kunstwerken een veelzijdig beeld van de geschiedenis, het ontwerp, de restauratie en het gebruik van de Gouden Koets en de discussies uit heden en verleden. Diverse betrokkenen – o.a. curatoren en hedendaagse makers - zullen Koning Willem-Alexander tijdens de rondleiding vertellen over hun bijdrage aan de meerstemmige tentoonstelling.

De gerestaureerde koets wordt door het Koninklijk Staldepartement en de Koninklijke Verzamelingen tijdelijk in bruikleen gegeven aan het Amsterdam Museum voor de tentoonstelling. De Gouden Koets werd in 1898 door de inwoners van Amsterdam geschonken aan Koningin Wilhelmina, toen zij op 18-jarige leeftijd werd ingehuldigd. Er werkten meer dan twaalfhonderd ambachtslieden aan de koets. Zo hielpen de weesmeisjes uit het Burgerweeshuis, de huidige locatie van het Amsterdam Museum, mee aan het borduren van de kussens in de koets.

RVD, nr. 151