Koningin Máxima brengt digitaal werkbezoek aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt woensdagmiddag 9 juni een digitaal werkbezoek aan het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht. Het bezoek aan artsen en onderzoekers van het centrum staat in het teken van nieuwe perspectieven op behandelingen tegen kanker bij kinderen en internationale samenwerking. Elk jaar krijgen ongeveer 600 kinderen in Nederland kanker en overlijdt nog altijd één op de vier kinderen aan deze ziekte.

Het online werkbezoek start met de ontwikkeling die het Prinses Máxima Centrum in korte tijd heeft doorgemaakt. Ouders en zorgprofessionals namen het initiatief voor één nationaal kinderoncologisch centrum waar alle hoogcomplexe zorg en onderzoek voor kinderen met kanker werd samengebracht. Het centrum werd drie jaar geleden door Koningin Máxima geopend. Na de fase van de concentratie en de opening pakt het centrum nu door met de integratie van zorg en onderzoek op alle denkbare, kinderoncologische terreinen. Hierdoor zijn nieuwe perspectieven op de verbetering van behandelingen ontstaan.

Het tweede gesprek gaat in op de behandelingen met de eerste goedgekeurde toepassing van cellulaire therapie (CAR-T) bij kinderen met B-cel acute lymfatische leukemie (ALL). Bij de kinderen met ALL slaat normale behandeling niet aan of is de ziekte voor de tweede keer teruggekomen. CAR-T celtherapie is een vorm van immunotherapie waarbij het eigen immuunsysteem wordt ingezet om leukemiecellen te vernietigen. Het Prinses Máxima Centrum wil de CAR-T celtherapie verder optimaliseren en toepasbaar maken voor andere diagnoses van kinderkanker. Om dit mogelijk te maken is het ook essentieel om de productie van CAR-T cellen in het centrum zelf te realiseren.

Daarna wordt gesproken over de neuro-oncologie. Zowel nationaal als internationaal vormt de behandeling van neuro-oncologische aandoeningen bij kinderen een complexe opgave. Voor diverse typen hersentumoren bestaat nog geen effectieve therapie. Artsen en onderzoekers werken aan innovatieve behandelingen en de integratie van neuropsychologische zorg. Daarvoor wordt bijvoorbeeld samenwerking gezocht met centra in onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.

RVD, nr. 167