Koning bezoekt Open Studios Rijksakademie van beeldende kunsten tijdens 150-jarig jubileum

Zijne Majesteit de Koning bezoekt donderdagmiddag 24 juni de Open Studios van de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van het instituut. Tijdens de Open Studios laten vierenveertig Nederlandse en internationale kunstenaars de resultaten zien van hun tijdelijk verblijf aan de Rijksakademie. 

De Rijksakademie van beeldende kunsten staat voor artistieke vernieuwing en vooruitstrevende kunst en ziet kunst als belangrijke motor voor een open en innovatieve samenleving. Tijdens het tweejarige residency-programma krijgen kunstenaars de mogelijkheid zich onder de meest optimale condities te richten op onderzoek, experiment en de productie van nieuw werk. Zij hebben toegang tot technische werkplaatsen en begeleiding door technisch specialisten. De onderlinge uitwisseling tussen de kunstenaars en kunstvormen stimuleert nieuwe manieren van maken en leidt tot innovatieve toepassingen. Ook zijn er een bibliotheek en historische collectie, die ervoor zorgen dat de geschiedenis  van de Rijksakademie en het gebouw – de voormalige cavaleriekazerne – hun weg terugvinden in de kunstpraktijk van nu. Tijdens de Open Studios krijgen kunstenaars de kans hun werk aan een breed publiek en aan professionals te tonen. Het werk van alumni is na een verblijf aan de Rijksakademie vaak te vinden op kunstbiënnales, tentoonstellingen en collecties, of ze zijn (mede)initiator van kunstenaarsplatforms of -initiatieven over de hele wereld.
 
De Koning maakt tijdens zijn bezoek een rondgang langs de studio’s en spreekt met enkele kunstenaars. Ook minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is bij het bezoek aanwezig en houdt een toespraak.
 
De Rijksakademie werd in 1870 door Koning Willem III opgericht als opvolger van de Koninklijke Akademie van Beeldende Kunsten, de Amsterdamse Stads Teekenacademie (18de eeuw) en de Konstkamer (17de eeuw). De Rijksakademie bestond in 2020 150 jaar. Omdat het jubileum destijds door de coronapandemie niet gevierd kon worden, staat het hele jaar nu in het teken van het 150-jarig bestaan. De Open Studios zijn van 17 tot 27 juni te bezoeken voor publiek.
 
Tijdens het bezoek worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.
 

RVD, nr. 179