Koningin Máxima bezoekt Veluw Metal Creations

Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, heeft op uitnodiging van MKB Nederland en de Metaalunie dinsdagmiddag 15 juni een werkbezoek gebracht aan metaalbedrijf Veluw Metal Creations (VMC) in Nieuwkuijk. Centraal in het bezoek stonden thema’s als innovatie en duurzaamheid, arbeidsmobiliteit en de gevolgen van de coronacrisis voor de metaalsector.

Het bezoek startte met een rondleiding door het bedrijf, waar door eigenaar Arie van Veluw in de productiehal een aantal duurzame toepassingen werd toegelicht. Het productieproces en de productielocatie zijn efficiënt ingericht voor de 125 medewerkers. Er wordt gewerkt met intelligente software om het vrijkomen van restmateriaal en afval tijdens het productieproces tot een minimum te beperken. De locatie is voorzien van LED-verlichting en het pand wordt op natuurlijke wijze gekoeld, waarbij nauwelijks energie wordt verbruikt. Op het dak van de fabriek zijn meer dan 7500 zonnepanelen aangebracht met een piekvermogen van bijna tweeënhalf miljoen watt.
 
Na de rondleiding spraken Koningin Máxima, algemeen directeur MKB-Nederland Leendert-Jan Visser, lid van het Comité Meiny Prins en voorzitter van de Koninklijke Metaalunie  Fried Kaanen, met ondernemers uit de metaalsector om te horen hoe zij investeren in vernieuwing en ondernemerschap. In het gesprek was er aandacht voor duurzaamheidsinitiatieven, zoals het Project Duurzaam Energie Besparen (DEB), een initiatief van MKB-Nederland dat ondernemers online helpt bij de uitvoering van energiebesparende maatregelen. Ook werd er gesproken over schaarse grondstoffen en uitdagingen bij het vinden van goede medewerkers en regels rondom aanbesteden.
 
Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om ondernemerschap in Nederland te stimuleren. Daarbij richt het Comité zich op versterking van het groeipotentieel van het mkb. Elk jaar geeft het Comité een trendanalyse uit met het Jaarbericht Staat van het MKB. Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 178