Staatsbezoek Duitsland

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van bondspresident Frank-Walter Steinmeier een staatsbezoek aan de Bondsrepubliek Duitsland. Het bezoek vindt plaats van 5 tot en met 7 juli 2021. Het bezoek aan Berlijn vormt de afronding van een reeks deelstaatbezoeken die het Koninklijk Paar sinds 2013 aan Duitsland heeft gebracht. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden vergezeld door minister Kaag van Buitenlandse Zaken en minister Bijleveld-Schouten van Defensie. Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en staatssecretarissen Keijzer en Yeşilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat zijn bij afzonderlijke programma-onderdelen aanwezig. Het bezoek kon vorig jaar vanwege de coronapandemie niet doorgaan en vindt nu alsnog, in aangepaste vorm, plaats.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de intensieve en goede betrekkingen tussen beide landen, zowel op politiek, economisch, wetenschappelijk als cultureel vlak. Duitsland is als buurland de belangrijkste handelspartner van Nederland, een bondgenoot in de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO. Tijdens dit staatsbezoek wordt de diversiteit van de samenwerkingsverbanden belicht. Tevens krijgt de deelstaat Berlijn bijzondere aandacht.

De eerste dag van het staatsbezoek staat in het teken van ontmoetingen met verschillende autoriteiten en ceremoniële onderdelen. De dag wordt afgesloten met een staatsbanket op uitnodiging van bondspresident Steinmeier, waar beide staatshoofden een toespraak houden. De tweede dag gaat het Koninklijk Paar bij diverse bezoeken dieper in op de veelzijdigheid van de Duits-Nederlandse relatie op het gebied van politiek, economie, wetenschap en cultuur. Zo is er een ontmoeting met bondskanselier Merkel. Tevens ontmoeten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de minister-presidenten van de verschillende Duitse deelstaten. De Koning houdt ten overstaan van hen een toespraak. De dag wordt afgesloten met een concert van het Koninklijk Concertgebouworkest, aangeboden door het Koninklijk Paar. Op de derde dag staat Berlijn als hoofdstad en deelstaat centraal. Er is speciale aandacht voor de thema’s wetenschap, vrijwilligerswerk, sociale cohesie en de positie van Berlijn in de wereld.

Tijdens het staatsbezoek worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen. De locaties die tijdens het bezoek worden bezocht, worden niet vooraf aangekondigd om groepsvorming te beperken.

RVD, nr. 177