Koningin Máxima brengt werkbezoek over vrouwen in de sector Transport en Logistiek

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdagmiddag 14 juli een werkbezoek gebracht aan de sector Transport en Logistiek in Nieuwegein. Het werkbezoek stond in het teken van ‘meer vrouwen in de sector.’ Tijdens diverse gesprekken werd gesproken met vrouwen in verschillende fases van hun carrière als vrachtwagenchauffeur.

Koningin Máxima kreeg na aankomst een korte introductie over de sector Transport en Logistiek. Er werd gesproken over het tekort aan chauffeurs, dat deels wordt veroorzaakt door vooroordelen over het karakter van het beroep van vrachtwagenchauffeur. Om chauffeurs te werven, wordt er door werkgevers steeds vaker de mogelijkheid geboden om parttime te werken of op aangepaste werktijden. Daarnaast blijven vrijheid, zelfstandigheid en de afwisseling aspecten die zowel door mannelijke als door vrouwelijke chauffeurs als prettig worden ervaren. 

Na de introductie ging Koningin Máxima in gesprek met jonge vrouwen die nog in opleiding zijn om chauffeur te worden en direct na hun opleiding de stap naar de sector zullen maken. Ook volgde een demonstratie van het rijden met een heftruck, één van de onderdelen van de beroeps begeleidende leerweg (BBL) die de chauffeurs in opleiding volgen. Vervolgens sprak Koningin Máxima met vrouwen die als zij-instromers in de sector zijn gaan werken. De zij-instromers hebben hiervoor een ander beroep gehad en kiezen bewust voor een baan in de transportsector. Tot slot sprak Koningin Máxima met ervaren vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs en nam zij onder begeleiding zelf plaats achter het stuur van een vrachtwagen.

Tijdens het bezoek zijn de geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD nr. 211