Koning opent Floating Office Rotterdam van het Global Center on Adaptation

Zijne Majesteit de Koning opent maandagmiddag 6 september het Floating Office Rotterdam van het Global Center on Adaptation (GCA). Het Floating Office is het nieuwe hoofdkantoor van het GCA en ligt afgemeerd in de Rijnhaven. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is ook aanwezig bij de opening.

Met kennis, advies en financiering ondersteunt het GCA landen, organisaties en bedrijven om hen voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Het GCA brengt lokale en nationale overheden, internationale organisaties, kennisinstituten en partijen uit de publieke en de private sector bijeen om samen te werken aan innovatieve oplossingen voor een klimaatbestendige toekomst. Naast het hoofdkantoor in Rotterdam en een kennis- en onderzoekscentrum in Groningen, heeft het GCA ook regionale kantoren in China, Bangladesh en Ivoorkust.

Het Floating Office Rotterdam is een volledig energieneutraal en zelfvoorzienend drijvend kantoor.  Zonnepanelen zorgen voor de energievoorziening. Water uit de Rijnhaven helpt bij de koeling. Voor de bouw van het pand is uitsluitend gebruik gemaakt van herbruikbare en recyclebare materialen.

Tijdens de opening houden diverse betrokkenen een toespraak waaronder Ban Ki-moon, voorzitter van het GCA, Kristalina Georgieva, voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat *. Aansluitend opent de Koning het Floating Office Rotterdam en krijgt hij een rondleiding van Patrick Verkooijen, CEO van het GCA. Tot slot spreekt Koning Willem-Alexander met betrokkenen bij het ontwerp en de bouw van het Floating Office Rotterdam.

Tijdens de opening worden de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 233

* Vanwege het aftreden van minister Van Nieuwenhuizen op 31 augustus heeft haar opvolger, drs. B (Barbara) Visser, een toespraak gehouden tijdens de opening.