Prinses Beatrix bij opening Veilige Veste van Fier

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden woont donderdagmiddag 16 september 2021 de opening van de Veilige Veste bij van zorgorganisatie Fier in Capelle aan den IJssel.

Fier is een landelijk expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Fier combineert gespecialiseerde zorg in een veilige en beschermde omgeving met een kennisfunctie. Naast de behandeling, ondersteunt Fier cliënten ook in het opbouwen van een normaal leven, het aangaan van gezonde relaties en het creëren van een sociaal vangnet.

In samenwerking met de gemeente, fondsen, bedrijven en organisaties is een leegstaand kantoorgebouw getransformeerd naar een gebouw met woon- en werkfunctie. Er is een verdieping voor jongeren en een verdieping waar moeders met kinderen opgevangen worden. Op de begane grond bevinden zich de speelhoek en de bakkerij, tevens leerwerkbedrijf voor de cliënten.

De Veilige Veste biedt een veilig onderkomen voor jonge slachtoffers die te maken hebben met geweld in afhankelijkheidsrelaties, zoals huiselijk geweld, eergerelateerd geweld, mensenhandel of seksueel misbruik. Zij krijgen de hulp en behandeling die zij nodig hebben, zonder zich te hoeven verstoppen. Doel is het bieden van een veilige en beschermde omgeving waarin duurzaam wordt gewerkt aan een toekomst zonder geweld.

Prinses Beatrix woont het openingsprogramma bij. Vervolgens krijgt de Prinses een rondleiding door het gebouw en spreekt zij met bewoners en betrokkenen over de Veilige Veste.

In 2015 bezocht Prinses Beatrix de locaties van Fier in Leeuwarden en Rotterdam

RVD, nr. 232