Prinses Beatrix bij onthulling gebrandschilderd raam Laurenskerk Rotterdam

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is vrijdagochtend 10 september aanwezig bij de onthulling van het gebrandschilderde raam ‘Vrede & Verzoening’ in de Laurenskerk in Rotterdam. Het raam verbeeldt de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog op de steden Rotterdam, Coventry en Dresden en de later volgende vrede.

Het herdenkingsraam ‘Vrede & Verzoening’ is ontworpen door kunstenaar Janneke Viegers. De Britse stad Coventry is in 1940 precies een half jaar na Rotterdam gebombardeerd. Dresden, een zusterstad van Rotterdam, werd begin 1945 zwaar gebombardeerd. Het raam van 3,5 bij 9 meter heeft een plek in één van de zuidelijke kapellen van de Laurenskerk, waar ook een herdenkingstekst hangt over het bombardement op Rotterdam. Voor de productie van het raam is een nieuwe techniek ontwikkeld waarbij binnen één paneel meerdere kleurschakeringen aangebracht kunnen worden.

Prinses Beatrix woont het programma rond de onthulling van het gedenkraam bij en krijgt het eerste exemplaar overhandigd van het boek ‘de ramen van de Laurenskerk’.

De Grote of Sint Laurenskerk is het oudste monumentale gebouw van Rotterdam. Door het bombardement op de stad raakte de kerk zeer zwaar beschadigd. Alleen de muren en de toren bleven overeind. De restauratie van de Laurenskerk wordt gezien als symbool van de wederopbouw van Rotterdam en staat voor de veerkracht van de Rotterdammers.

RVD, nr. 239