Koningin Máxima brengt werkbezoek aan stichting Vriendendiensten

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft donderdagmiddag 16 september een werkbezoek gebracht aan stichting Vriendendiensten in Deventer. De organisatie is winnaar van één van de drie Appeltjes van Oranje 2021 van het Oranje Fonds. Stichting Vriendendiensten kreeg  de prijs voor de zelfregiecentra voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De zelfregiecentra in Deventer en Raalte zijn ontstaan op initiatief van een groep ggz-cliënten die een eigen plek wilden om samen weer vorm te geven aan hun leven. Er zijn onder andere creatieve activiteiten, gespreksgroepen en herstelcursussen en er wordt gekookt en samen gegeten. Alle activiteiten worden opgezet en uitgevoerd door de bezoekers zelf. Jaarlijks maken meer dan duizend mensen gebruik van de initiatieven van stichting Vriendendiensten.

Koningin Máxima ging met de initiatiefnemers, medewerkers en betrokken organisaties in gesprek over het ontstaan van de zelfregiecentra, de activiteiten en over de regionale ontwikkelingen en samenwerkingsverbanden. Ook sprak Koningin Máxima met bezoekers van de zelfregiecentra over wat de activiteiten voor hen betekenen en hoe zij door het centrum een netwerk en een vangnet opbouwen. De bezoekers vertelden ook over hoe zij vanuit het zelfregiecentrum actief aan de slag zijn gegaan met hun ontwikkeling richting een opleiding of een betaalde baan.

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de samenleving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Tijdens het werkbezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

RVD, nr. 261