Koning bezoekt Kanselarij der Nederlandse Orden

Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 28 september een werkbezoek gebracht aan de Kanselarij der Nederlandse Orden in Den Haag.

De Kanselarij der Nederlandse Orden is de ambtelijke organisatie achter het Nederlandse decoratiestelsel en ondersteunt het Kapittel voor de Civiele Orden en het Kapittel der Militaire Willems-Orde bij hun advisering over voorstellen voor Koninklijke onderscheidingen. Ook verzorgt de Kanselarij het beheer van de versierselen van een groot aantal staatsonderscheidingen en zorgt het voor registers van onderscheiden personen.

Koning Willem-Alexander is grootmeester van de Nederlandse Ridderorden; de Orde van Oranje-Nassau, de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Militaire Willems-Orde.

De Koning ging met medewerkers van de Kanselarij in gesprek over het decoratiestelsel en over de bijzondere verhalen die vaak achter de Koninklijke onderscheidingen schuil gaan. Ook sprak de Koning met leden van het Kapittel voor de Civiele Orden. Tijdens het werkbezoek onthulde de Koning een beeld van kunstenares Jikke van Loon. De bronzen beeltenis van de Koning staat in de porte-cochère, een doorgang voor koetsen die in oude staat bewaard is gebleven.

RVD, nr. 279