Prinses Beatrix opent gerestaureerde Molenviergang Aarlanderveen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent vrijdagmiddag 1 oktober de gerestaureerde Molenviergang in Aarlanderveen.

De vier molens van de molengang in Aarlanderveen werken samen om trapsgewijs overtollig water uit een laaggelegen polder omhoog te malen en in de rivier de Oude Rijn te spuien. In totaal moet een hoogteverschil van ruim vijf meter worden overbrugd. Het malen gebeurt met de kracht van de wind, alleen als het bijvoorbeeld windstil is en het water meteen weg moet worden elektrisch aangedreven hulpgemalen ingezet.

Na de openingshandeling bezoekt Prinses Beatrix één van de molens en spreekt met de molenaar over zijn werk, over het anticiperen op de signalen van weer en wind en over de restauratie van de molens. Ook gaat Prinses Beatrix in gesprek met het bestuur van de Stichting Molenviergang Aarlanderveen en met de andere drie molenaars.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van Vereniging De Hollandsche Molen.

RVD, nr. 277