Koning opent Depot Boijmans Van Beuningen

Zijne Majesteit de Koning opent vrijdagmiddag 5 november Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Het is het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld.

Museum Boijmans Van Beuningen is momenteel gesloten vanwege een grootschalige renovatie en vernieuwing en opent naar verwachting in 2028. De kunstdepots in de museumkelders waren onveilig, vol en gedateerd. De kunst werd daarom voor de sluiting in 2019 al opgeslagen in vijf externe depots. Het bleek geen optie om de kostbare collectie van ruim 151.000 kunstwerken later opnieuw te bewaren onder het museum. De oplossing werd een extern depot. Depot Boijmans Van Beuningen biedt de bezoeker een blik achter de schermen van de museumwereld en toont wat er komt kijken bij het onderhouden en verzorgen van een kunstcollectie. Alle kunstwerken worden opgeslagen voor het oog van de bezoeker. Doorgaans tonen musea slechts zes tot tien procent van hun collecties.

Het depot is ontworpen door architectenbureau MVRDV en is een duurzaam gebouw, waarbij gebruik wordt gemaakt van zonne-energie en wateropslag. De buitenkant van het depot bestaat uit 1664 spiegelpanelen die het museum en de binnenstad van Rotterdam weerspiegelen.

De Koning opent het depot, waarna het gebouw en de collectie toegankelijk worden voor de eerste groepen bezoekers. Vervolgens krijgt hij een rondleiding langs onder meer de houtwerkplaats, het schilderijendepot, een restauratieatelier, studiezalen en een particuliere collectie. Tevens spreekt hij met medewerkers van Boijmans Van Beuningen, de architecten van het gebouw en met overige gebruikers van het pand.

RVD, nr. 300