Koning brengt opnieuw werkbezoek aan Eindhovense wijk De Bennekel

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagochtend 28 oktober een werkbezoek gebracht aan de wijk De Bennekel in Eindhoven. Zes jaar geleden was de Koning al, op uitnodiging van wethouder Yasin Torunoglu van Wonen, Wijken, Werk en Ruimtelijke Ontwikkeling, te gast in De Bennekel om te praten over de sociale samenhang in de wijk. Vandaag liet de Koning zich opnieuw informeren over de ontwikkelingen in de wijk en ging hij samen met de wethouder Torunoglu in gesprek met de jeugd, professionals en buurtbewoners. Tevens werd ingegaan op de impact van het coronavirus op de buurtbewoners en op hun buurt in het algemeen.

De Bennekel is van oudsher een wijk met inwoners met diverse achtergronden. Ter verbetering van de leefbaarheid wordt met initiatieven geprobeerd de buurtbewoners meer te betrekken bij hun omgeving. De gemeente stimuleert ook Eindhovense organisaties en bedrijven om een bijdrage te leveren aan kwaliteitsverbetering van de wijk.

Koning Willem-Alexander en wethouder Torunoglu spraken in SPILcentrum De Bennekel met coördinatoren en deelnemers van Bennekel United. Als onderdeel van PSV United worden in dit programma jongeren via voetbaltraining gestimuleerd om hun talenten te ontwikkelen en bij te dragen aan de kwaliteit van de wijk waarin ze wonen. Deelnemers van nu en van zes jaar geleden blikten in het gesprek terug op de invloed die Bennekel United op hen persoonlijk heeft en heeft gehad.

In wijkcentrum De Dommel vertelden jongeren aan Koning Willem-Alexander over hun ervaringen met programma’s en activiteiten die in de buurt voor jongeren worden georganiseerd. Ook spraken zij over de invloed van corona op deze programma’s en op hun eigen leven. Daarnaast werden de Koning en de wethouder geïnformeerd over het taalprogramma Woordenschat en Woordenschat+  dat in De Bennekel door vrijwilligers wordt verzorgd. Deze 1-op-1-taalles helpt momenteel ruim dertig kinderen en veertig volwassenen om hun Nederlandse taalvaardigheid te verbeteren. De Koning en de wethouder gingen tevens in gesprek met professionals vanuit verschillende organisaties in de wijk over hun rol bij het signaleren en aanpakken van problemen, de vertrouwensrelatie tot de bewoners en de ontwikkelingen in de buurt. Afsluitend sprak Koning Willem-Alexander met buurtbewoners over de veranderingen, de uitdagingen en het gevoel van saamhorigheid in de wijk.

RVD, nr. 318