Prinses Beatrix bij viering 125 jaar Noordbrabantse Christelijke Boerenbond

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is op woensdagochtend 10 november aanwezig bij de viering van het 125-jarig bestaan van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) in het Boerenbondsmuseum in Gemert.

De NCB is opgericht in 1896 door pater Gerlacus van den Elsen met als doel om de levensomstandigheden en perspectieven van boeren te verbeteren door de samenwerking tussen kleine boeren te stimuleren. Sinds 1999 vormt de NCB samen met de Christelijke Boeren- en Tuindersbond (CBTB) de nieuwe Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Op de locatie van de viering op 10 november, het Boerenbondsmuseum in Gemert, staat het geboortehuis van pater Van den Elsen.

Tijdens de bijeenkomst wordt er onder leiding van publicist en programmamaker Özcan Akyol gesproken over verleden, heden en toekomst van de NCB en over het belang van de agrarische sector in Noord-Brabant. Prinses Beatrix bezoekt vervolgens het Boerenbondsmuseum, dat werken en leven op het Brabantse platteland rond 1900 laat zien. Tijdens een rondleiding door het museum spreekt zij met enkele boerenfamilies. Aansluitend onthult de Prinses een herdenkingsboom ter herinnering aan het 125-jarig bestaan van NCB. Dit doet zij samen met drie generaties van leden van de ZLTO en ZLTO-voorzitter Wim Bens.

Prinses Beatrix is beschermvrouwe van de ZLTO.

RVD, nr. 317