Prinses Beatrix opent Jaar van de Molenaar tijdens 50-jarig jubileum van het Gilde van de Vrijwillige Molenaars

Vanwege de geldende maatregelen ter bestrijding van het coronavirus zal de opening van het Jaar van de Molenaar in aangepaste vorm plaatsvinden.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden opent op zaterdagmiddag 15 januari het Jaar van de Molenaar tijdens de jubileumviering van het Gilde van de Vrijwillige Molenaars. Dit jaar viert het Gilde haar 50-jarig jubileum in het Zaans Museum in Zaandam. In Zaandam werd in 1972 het eerste molenaarsexamen afgenomen.

Het Gilde van Vrijwillige Molenaas leidt mensen op die monumentale wind- of watermolens willen laten draaien en/of er mee willen malen. Momenteel zijn er ongeveer 1600 molenaars actief om de 1100 molens in Nederland regelmatig te laten draaien of malen. Zo blijft cultureel erfgoed voor de toekomst behouden. Het Gilde heeft in elke provincie een afdeling die de opleiding voor molenaars in hun provincie verzorgt. In 2017 heeft UNESCO het ‘Ambacht van Molenaar’ uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Nederland wordt internationaal als gidsland gezien als het gaat om het opleiden van molenaars.

Na toespraken van enkele molenaars en één van de oprichters van het Gilde opent Prinses Beatrix het Jaar van de Molenaar. Aansluitend spreekt zij met diverse molenaars over hun ervaringen en het belang van de opleidingen voor de beroepsgroep.

RVD, nr. 355