Koning bezoekt tentoonstelling Erasmusprijswinnaar 2021 in Kunstmuseum Den Haag

Zijne Majesteit de Koning, Regent van de Stichting Praemium Erasmianum, heeft donderdagmiddag 16 december in Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling bezocht van Erasmusprijswinnaar Grayson Perry. Daar bracht hij via een videoverbinding ook zijn felicitaties over aan de Britse beeldend kunstenaar. Het thema van de Erasmusprijs dit jaar is ‘De kracht van het beeld in het digitale tijdperk’.

De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone prestatie heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, de sociale wetenschappen en de kunsten. In de keuze voor de laureaten laat de Stichting zich leiden door de culturele tradities van Europa in het algemeen, en het gedachtegoed van Erasmus in het bijzonder. De Stichting Praemium Erasmianum stelt ieder jaar een ander thema centraal. De prijs bestaat uit een onderscheiding en een geldbedrag van 150.000 euro. Door de coronamaatregelen kon de uitreiking van de Erasmusprijs in het Koninklijk Paleis Amsterdam niet doorgaan.

Perry ontvangt de Erasmusprijs voor de manier waarop hij vraagstukken met betrekking tot ‘schoonheid en traditionele ambachtelijkheid scherp confronteert met actuele sociale en maatschappelijke thema’s,’ aldus het juryrapport. Zijn werk kent een verscheidenheid aan technieken en materialen en bestaat onder meer uit wandtapijten, sculpturen, prenten, jurken, een compleet huis en een motor. Deze motor staat centraal in de tentoonstelling in het Kunstmuseum waar zijn visie op wat mannelijkheid in onze tijd behelst een belangrijk thema is. Perry presenteerde documentaireseries over klasse, smaak, mannelijkheid en identiteit en schreef erover. Volgens Stichting Praemium Erasmianum confronteert Perry de kijker op vaak humoristische wijze met oud en nieuw, acceptabel en shockerend. Perry brengt een verdeeld publiek samen en maakt van kunst een platform voor een open en inclusief debat.

Na een portretfilm over Grayson Perry, bezocht de Koning de tentoonstelling. Aansluitend sprak Koning Willem-Alexander met diverse betrokkenen over hun persoonlijke ervaringen met de kunstenaar en zijn werk. De Koning feliciteerde Grayson Perry vervolgens via een videoverbinding en toonde de laureaat zijn onderscheiding.

Bij het bezoek aan het Kunstmuseum is rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen.

RVD, nr. 359