Koninklijk Paar brengt staatsbezoek aan Griekenland - programma

Zijne Majesteit de Koning en Hare Majesteit Koningin Máxima brengen op uitnodiging van president Katerina Sakellaropoulou een staatsbezoek aan Griekenland. Het bezoek vindt plaats van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 maart 2022.
Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima worden vergezeld door minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken. Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn bij onderdelen van het bezoek aanwezig. Het staatsbezoek kon eind 2021 vanwege de coronapandemie niet doorgaan en is in gezamenlijk overleg tussen Koning Willem-Alexander en president Sakellaropoulou uitgesteld.

Het staatsbezoek is een bevestiging van de goede bilaterale betrekkingen tussen beide landen. Nederland en Griekenland zijn al ruim 40 jaar nauw verbonden met elkaar binnen de Europese Unie. Tijdens het bezoek is er onder meer aandacht voor de samenwerking op het gebied van innovatie, duurzaamheid, migratie, mensenrechten en ook het partnerschap binnen de Europese Unie.

Woensdag 16 en donderdag 17 maart: Athene

Het Koninklijk Paar legt op woensdagochtend bij aanvang van het staatsbezoek een krans bij het monument van de onbekende soldaat op het Syntagmaplein in Athene. Daarna worden zij welkom geheten bij het Presidentieel Paleis en ontvangen door president Katerina Sakellaropoulou. Aansluitend ontmoeten zij de premier van de Helleense Republiek, Kyriakos Mitsotakis in het Maximus Mansion.
Vervolgens spreken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in het Nederlands Instituut in Athene met de Griekse en Nederlandse Ombudsman. De Griekse Ombudsman werkt al sinds zijn oprichting met de Nederlandse counterpart samen op het gebied van het waarborgen van de mensenrechten en de grondrechten van burgers en migranten.
In de middag bezoekt het Koninklijk Paar de Akropolis waarbij tijdens een wandeling onder meer het Erechtheion en het Parthenon worden bezichtigd.
Later in de middag zijn zij bij de opening van het ‘SDG House Greece’. Het SDG House Greece is in samenwerking met het SDG House Amsterdam tot stand gekomen. Lokale ondernemers en instellingen kunnen hier inspiratie opdoen en kennis uitwisselen over het toepassen van de duurzame ontwikkelingsdoelen in de eigen praktijk.
’s Avonds biedt president Sakellaropoulou in het Presidentieel Paleis een staatsbanket aan waar beide staatshoofden een toespraak houden.

Donderdagmorgen opent het Koninklijk Paar de Parallelle Economische Sessie over duurzaamheid en landbouw in het Stavros Niachos Foundation Cultural Center (SNFCC). De Koning houdt een toespraak rondom het thema landbouw en watergebruik. Aansluitend vindt in de Book Tower in het SNFCC een pitch competitie plaats van Orange Grove, een initiatief van de Nederlandse ambassade dat via dit platform steun biedt aan jonge Griekse ondernemers en startups.

’s Middags bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de oncologische kliniek Elpida van het kinderziekenhuis Paidon, waar aandacht wordt geschonken aan de samenwerking van de kliniek met het Prinses Máxima Centrum op het gebied van kinderoncologie. Tijdens een rondleiding wordt het stamcellaboratorium van het ziekenhuis bezocht en wordt er gesproken met ex-patiënten over hun ervaringen. Vervolgens is het Koninklijk Paar in het Hellenic Cosmos Cultural Center aanwezig bij een rondetafelgesprek over geweld tegen vrouwen en het voorkomen van huiselijk geweld. Aan de bijeenkomst nemen, behalve de Griekse president, ook Griekse en Nederlandse beleidsmakers en mensenrechten- en uitvoeringsorganisaties deel. Aansluitend bezoekt Koning Willem-Alexander een shelter voor jongens en Koningin Máxima een shelter voor meisjes. Deze opvanglocaties voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen zijn in de loop van 2020 in gebruik genomen en worden door Nederland ondersteund.

De tweede dag van het staatsbezoek wordt afgesloten met een voorstelling van het Nederlands Danstheater in Megaron Mousikis, aangeboden door Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Hierbij zijn ook vertegenwoordigers van de Nederlandse Gemeenschap in Griekenland aanwezig.

Vrijdag 18 maart: Lesbos

De laatste dag van het bezoek vindt plaats op het eiland Lesbos en staat in het teken van migratie en duurzaamheid. In de ochtend bezoekt het Koninklijk Paar het Reception and Identification Centre Mavrovouni voor migranten en vinden gesprekken plaats met onder meer bewoners, veldwerkers van Nederlandse hulporganisaties, medewerkers van een kinderopvang en vertegenwoordigers van de Griekse overheid. Ook wordt op Lesbos aandacht  gegeven aan het werk van Nederlanders binnen de migratieketen.
Het staatsbezoek wordt afgesloten bij de University of the Aegean, waar tijdens een rondleiding een aantal faculteiten wordt bezocht en vanuit verschillende perspectieven een toelichting wordt gegeven op de thema’s duurzaamheid en innovatie.

Tijdens het staatsbezoek worden de dan in Griekenland geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.  Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen en kan te allen tijde worden aangepast aan gewijzigde corona-maatregelen. 

RVD, nr. 34