Koning bij start landelijk herdenkingsjaar 1572

Zijne Majesteit de Koning woont donderdagmiddag 24 maart in Brielle de start bij van het landelijke herdenkingsjaar 1572. In het herdenkingsjaar staan vier waarden centraal die al sinds de Tachtigjarige Oorlog in het geding zijn: vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid, met aandacht voor hun actuele context. Op 1 april 1572 namen watergeuzen Den Briel in, die als eerste stad in de Nederlanden vrij bleef van de Spaanse landsheer.  

In de Sint-Catharijnekerk in Brielle onthult de Koning de gedenksteen ‘Brielle 450 jaar Eersteling der Vrijheid’. Ook neemt hij het eerste exemplaar in ontvangst van ’Willem van Oranje in brieven. De Opstand in 1572’, aangeboden door de voorzitter van het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten. De directeur van Amnesty International Nederland, Dagmar Oudshoorn-Tinge, spreekt over de actualiteit van vrijheid, verdraagzaamheid, verbondenheid en verscheidenheid. Ook vindt een paneldiscussie plaats met jongeren en burgemeesters. Professor Guido Marnef, van de universiteit van Antwerpen, spreekt over de historische betekenis van de gebeurtenissen in 1572.

Het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten gaat de thema’s een jaar lang breed herdenken en actualiseren onder de noemer Geboorte van Nederland. In meer dan 40 plaatsen door heel Nederland vinden bijeenkomsten plaats, worden tentoonstellingen gehouden en komen publicaties uit over het belang en de betekenis van het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

RVD, nr. 42