Koningin Máxima bezoekt project De Blauwe Haven Rotterdam voor mentaal overbelaste politiemedewerkers

Hare Majesteit Koningin Máxima bezocht woensdagmiddag 23 februari 2022 De Blauwe Haven Rotterdam in Poortugaal. Met dit project  worden politiemedewerkers geholpen bij herstel en terugkeer na uitval door mentale overbelasting.

De Blauwe Haven biedt een veilige omgeving aan mentaal overbelaste politiemedewerkers. Zij worden door collega’s geholpen bij hun herstel. Dat gebeurt in Poortugaal op vier manieren: ondersteuning door buddy’s, recoverytrainingen, sloeproeien met lotgenoten en begeleiding op weg naar re-integratie. Tijdens het bezoek sprak de Koningin met deelnemers  aan de activiteiten van De Blauwe Haven, begeleiders en coördinatoren en luisterde naar hun persoonlijke verhalen.

Naast het lokale project, werd ook gesproken over het overkoepelende zorgbeleid van de Nationale Politie. De politie heeft een nieuwe werkwijze beroepsgerelateerd letsel ontwikkeld gericht op een zo goed mogelijke ondersteuning van medewerkers. Hierin staat niet de juridische afhandeling centraal, maar de menselijke maat, zorg, preventie, herstel en re-integratie. De Koningin sprak met zorgverleners binnen de politie en vertegenwoordigers van organisaties waarmee de politie samenwerkt, zoals ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en TNO.

Jaarlijks vallen er honderden politiemedewerkers uit door mentale overbelasting. Alleen voor PTSS gaat het al om 300 medewerkers per jaar. Ook burn-out, depressie en tinnitus zorgen voor uitval.

RVD, nr. 49